Ľudské telo neustále prechádza prirodzeným očistným procesom. V dôsledku bežnej stravy a životného štýlu však nestačí sám odbúrať všetky škodlivé látky, čo vedie k preťaženiu organizmu toxínmi. To môže mať za následok zlé trávenie, nadváhu, únavový syndróm, bolesti hlavy, kĺbov a kožné problémy. Aby bola detoxikácia skutočne liečivá a prospešná pre organizmus, musí sa vykonávať nenásilným spôsobom. Ako očistiť telo? Čo jesť počas detoxikácie?
Čo je detoxikácia organizmu?
Pod pojmom detoxikácia organizmu sa rozumie zbavenie sa všetkých škodlivých toxínov a patogénnych látok z tela. Ide o očistu organizmu s cieľom obnoviť rovnováhu v tele. Detoxikácia má podporiť vlastné samoliečebné schopnosti organizmu, ktorými disponuje, keď má možnosť. Prostredníctvom detoxikácie sa telo začína zbavovať nahromadených toxínov.
Správne vykonaná očista tela harmonizuje celé telo, navodzuje pocit zdravia, zlepšuje spánok, zvyšuje energiu a prečisťuje myseľ. Vďaka očiste máte možnosť zoznámiť sa s nenásilnou formou zdravého stravovania. Cieľom detoxikácie organizmu môže byť nielen schudnúť, ale predovšetkým uviesť telo do rovnováhy, zbaviť sa prebytkov a prekyslenia, ktorým dnes trpí prevažná väčšina populácie.
Ako detoxikovať organizmus?
Základom detoxikácie je pečeň. Je to najväčší detoxikačný orgán, ktorý neustále premieňa všetky toxické látky na netoxické. Škodlivé látky potom telo vylučuje močom, stolicou a potom. Aby pečeň správne fungovala, je potrebné vyhýbať sa všetkému, čo zaťažuje telo a pečeň, ako aj prijímať kvalitnú stravu a výživu, aby pečeň dostávala správne živiny.
Pečeň poškodzujú nekvalitné a priemyselne spracované potraviny, trans-tuky, nadbytok cukrov, nadmerné množstvo fruktózy z ovocia, alkohol, kofeín, konzervačné látky a toxické látky z prostredia. Pečeň zaťažujú aj lieky, hormóny a ťažké kovy.
Na druhej strane pečeni prospieva plnohodnotná strava s dostatkom zeleniny, kvalitných bielkovín a zdravých tukov. Na správne fungovanie pečene je potrebný aj dostatok vitamínov skupiny B, vitamínu A, vitamínu E, vitamínu C, koenzýmu Q10 a minerálnych látok (napr. horčíka, zinku, selénu a medi).
Na prečistenie čriev sa odporúča zaradiť ľahkú stravu s obmedzením tukov, živočíšnych bielkovín a dráždivých látok, ako sú koreniny, alkohol a káva. Podporte činnosť čriev zeleninou, ovocím v primeranom množstve, stravou s dostatkom vlákniny a čistou vodou.
Detoxikujte celý organizmus najlepšie dvakrát ročne – na jar a na jeseň. Vylučovacie orgány môžete podporiť aj bylinkami, ktoré prospievajú správnej funkcii tráviacich a vylučovacích orgánov. Spôsobom očisty organizmu je vyvážená strava pozostávajúca zo zelenej listovej zeleniny, rastlinných bielkovín, orechov semienok. Predovšetkým pite veľa čistej vody a umožnite svojmu telu odpočinok a regeneráciu.
Čo jesť počas detoxikácie?
V prvom rade vylúčte zo svojho jedálnička živočíšne produkty (mäso, údeniny, mliečne výrobky a vajcia), priemyselne spracované a nesprávne spracované potraviny (konzervy, instantné potraviny, potraviny s etiketami atď.), vyprážané jedlá, alkohol, kávu, bielu múku (a pečivo všeobecne), čierny čaj, cukor a umelé sladidlá.
Jedzte veľa zeleniny, ideálne ako súčasť každého jedla. Zeleninové polievky alebo inak varená zelenina pomáhajú zahriať telo a takto pripravená zelenina je stráviteľnejšia a poskytuje viac zdravotných benefitov. Kvasená zelenina je tiež veľmi zdravá, a preto je vhodná na obdobie pôstu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha podporovať trávenie.
Zvýšte množstvo vlákniny vo svojej strave. Je dôležitá pre správne trávenie a čistenie čriev. Viaže na seba odpadové látky, ktoré potom spolu s vlákninou odchádzajú z tela.
Vyberajte si prirodzene bezlepkové suroviny, ako je ryža, pohánka, quinoa alebo sladké zemiaky.
Pre koho nie je určená detoxikácia organizmu?
Detoxikácia organizmu nie je vhodná pre chorých ľudí, deti, tehotné a dojčiace ženy. A najmä pre tých, ktorí užívajú lieky – nielen tie, ktoré ovplyvňujú zrážanlivosť krvi – mohli by ovplyvniť ich účinok.
Ako rýchlo očistiť organizmus?
Ak ste sa dlhodobo stravovali konvenčne a svoj organizmus ste príliš nešetrili, je lepšie pustiť sa do dlhodobejšej a postupnej detoxikácie organizmu, ako hneď začať niekoľkodňovým hladovaním. To by bolo nielen kontraproduktívne, ale dokonca nebezpečné pre vaše zdravie. Okrem toho, ak postupne vylúčite potraviny, ktoré vám škodia, naučíte sa ich nahradiť inými, zdraviu prospešnými. Týmto spôsobom si môžete postupne vytvoriť nové stravovacie návyky a stravovať sa spôsobom, ktorý nezaťaží váš organizmus. To sa vám odmení oveľa lepším trávením, zvýšenou energiou, chuťou do života a trvalým zdravím.
Tereza vyštudovala práva na Masarykovej univerzite v Brne. Má dlhoročnú prax, od roku 2012 sa živí ako redaktorka, novinárka, reportérka a prekladateľka. Písaním sa zaoberá aj vo svojom voľnom čase a jej snom je raz vydať svoju vlastnú knihu. Miluje pečenie a svojim blízkym s obľubou pripravuje torty a iné dobroty.