Dlhodobé držanie diét učí úplne ignorovať akékoľvek signály hladu, ktoré telo vysiela. Hlad je pritom prirodzená reakcia, biologická potreba, ktorú nie je správne zanedbávať. Hlad nie je váš nepriateľ, alebo niečo, čomu sa treba vyhnúť. Naučte sa počúvať, čo vám hovorí vaše telo, a poddajte sa vašej intuícii. Čo je to intuitívne stravovanie? Ako sa stravovať intuitívne? Je vedomé jedenie to isté, čo intuitívne jedenie?
Čo je to intuitívne stravovanie?
Intuitívne stravovanie, anglicky Intuitive Eating (IE), je adaptívna forma stravovania, založená na vnímaní fyziologických podnetov hladu a sýtosti a nie podnetov emocionálnych.
Jednoducho povedané, intuitívne stravovanie znamená, že jete podľa vnútornej intuície, nie podľa pevne daného, prísneho poriadku. Intuitívne jedenie je prirodzené, jednoduché a pre každého jedinečné. Nejde o žiadnu reštriktívnu diétu, žiadne obmedzovanie v jedle, ani počítanie kalórií. Princípom intuitívneho stravovania je znovunájdenie a navrátenie pozitívneho vzťahu k jedlu a tiež rešpekt k telesným (nie emocionálnym) pocitom súvisiacim s jedlom a hladom.
Ľudia, ktorí sa stravujú intuitívne, nie sú posadnutí jedlom, ani nerozlišujú dobré či zlé potraviny, pretože veria v sebakontrolu. A aj napriek tomu, že je pre nich chuť jedla dôležitá, volia predovšetkým pokrmy, ktoré zodpovedajú ich výkonnostným a telesným cieľom. To je dôležité vyzdvihnúť.
Je to intuícia, alebo zajedáte emócie?
Pokiaľ vás totiž zaujíma, ako sa stravovať intuitívne, je dôležité rozlišovať dva typy hladov: emočný hlad a fyzický hlad. Fyzický hlad znamená, že telo vyžaduje dodať iba tie živiny av takom množstve, ktoré potrebuje. Je to biologická potreba doplniť energiu. Naproti tomu emočný hlad je v podstate iba nástrojom na potlačenie a upokojenie emócií. Vaša myseľ vás núti jesť kvôli emóciám alebo dôsledkom, ktoré vo vás určité emócie vyvolali.
Neprekvapivo sa v praxi tieto dva typy hladov často zamieňajú. Intuitívne jedenie je o vnímaní potrieb tela po fyzickej stránke. Nie je o tom, že môžete jesť, čo chcete, kedy chcete av ľubovoľnom množstve. To je emočný hlad, ktorý je založený na rešpektovaní emocionálnych podnetov. Príkladom je stres, ktorý býva jednou z najčastejších príčin nezvládnuteľných chutí na sladké a prejedanie.
Ako rozlíšiť fyzický a emočný hlad? Fyzický hlad poznáte podľa toho, že telo nutne potrebuje doplniť energiu, teda hlad môže sprevádzať slabosť, tras či závraty. Nastupuje postupne a odchádza vo chvíli, keď ste sýti. Následne prichádza pocit uspokojenia. Emočný hlad poznáte podľa toho, že cítite túžbu po veľmi špecifickom jedle. Spravidla po niečom, čo obsahuje tuky, cukry alebo soľ. Nastupuje skôr zčistajasna a neodchádza ani po tom, čo už ste sýti. Väčšinou nasleduje pocit viny.
Ako sa stravovať intuitívne?
Neexistuje žiadny univerzálny návod, ako sa stravovať intuitívne. Nenájdete človeka, ktorý by bol rovnaký ako vy, mal rovnakú intuíciu ako vy, alebo ktorého telo by malo rovnaké potreby, ako má to vaše. Je teda potrebné rešpektovať iba to, čo vám povie vaše telo.
Princípy intuitívneho stravovania:
- Jedzte pravidelne av pokoji.
- Jedzte do pocitu sýtosti a neprejedajte sa.
- Získajte všeobecný prehľad o zdravej a vyváženej výžive.
- Obmedzte stres a sústreďte sa na kvalitný spánok.
- Vyberajte si nutrične bohaté potraviny.
- Jedzte to, čo vám robí dobre, s pôžitkom a bez viny.
- Odolávajte chutiam, nejedzte v strese ani z nudy
Intuitívne stravovanie predstavuje návrat k prirodzenosti. Čo je prirodzené, to je súčasne aj dobré. Intuitívne jedenie nezakazuje ani neobmedzuje. Naopak presadzuje myšlienku, že jedlo má telu nielen dodať potrebné živiny, ale aj potešiť. Nejde o nič iné ako o počúvanie prirodzených pocitov hladu a sýtosti, ktoré hovoria, kedy sa najesť a kedy prestať. To môže viesť k zlepšeniu fyzického aj psychického zdravia.
Vedomé jedenie
Vedomé jedenie, anglicky Mindful Eating (ME), je technika, ktorá môže pomôcť získať kontrolu nad stravovacími návykmi. Je založená na budhistickom koncepte tzv. mindfulness (všímavosť). Vedomé jedenie vlastne znamená rozšírenie pozornosti a jej plné využitie počas jedenia. Pozornosť je ukotvená v prítomnom okamihu (tu a teraz) a venuje sa všetkým zmyslom.
Tereza vyštudovala práva na Masarykovej univerzite v Brne. Má dlhoročnú prax, od roku 2012 sa živí ako redaktorka, novinárka, reportérka a prekladateľka. Písaním sa zaoberá aj vo svojom voľnom čase a jej snom je raz vydať svoju vlastnú knihu. Miluje pečenie a svojim blízkym s obľubou pripravuje torty a iné dobroty.