Ako zvládnuť rozchod: Sprievodca prvej pomoci pre zlomené srdce

Ako zvládnuť rozchod: Sprievodca prvej pomoci pre zlomené srdce

Láska je krásna vec – dalo by sa povedať, že je to najkrajší pocit, ktorý ľudia môžu cítiť. Prvé rande, prvý bozk, motýle v bruchu a neutíchajúca potreba s druhou polovičkou tráviť každú minútu každého dňa.

Bohužiaľ, s láskou prichádza aj riziko. Riziko, že daného človeka stratíme. Riziko, že láska opadne, príde nevera, nezhody vo vzťahu či iné okolnosti, ktoré nás nakoniec donútia ísť každý svojou cestou. A tieto konce, hoci niekedy aj trpko-sladké, nebývajú nikdy jednoduché.

A táto bolesť dokonca nemusí závisieť na dĺžke ukončeného vzťahu – faktorov je tu oveľa viac. Možno práve vy teraz prechádzate ťažkým rozchodom. V dnešnom článku nahliadneme pod povrch otázky, ako sa vyrovnať so zlomeným srdcom a stratu drahej polovičky prekonať – a možno ísť ďalej.

Precíťte naplno svoje emócie

S rozchodom prichádza mnoho emócií – smútok, zrada, strata, hnev, žiarlivosť, zúfalstvo… Týchto pocitov je príliš veľa na to, aby sa s nimi dalo vyrovnať naraz a v priebehu niekoľkých minút. Je potrebné si dovoliť ich všetky precítiť, nesnažiť sa ich v sebe dusiť.

Niekedy dokonca môžu tieto pocity vyplávať na povrch v okamihu, keď ste vonku s priateľmi, ale čím viac ich v sebe budete potláčať, tým silnejšie sa nakoniec prejavia a ešte viac vás budú zväzovať.

Pocit samoty a ako sa s ním vyrovnať

Jedným z dôvodov smútku po rozchode s partnerom je pocit samoty. S daným človekom ste strávili určitý čas, niektorí z nás majú dokonca tendenciu sa vo vzťahu uzatvárať do akejsi bubliny a prestávajú, aspoň na nejaký čas, vnímať svoje okolie, alebo dokonca rodinu a priateľov.

Partner je pre vás najmä na začiatku jednoducho stredobodom vesmíru (aj keď to nemusí byť pravidlom) a niektorí zamilovaní vyhľadávajú spoločnosť najmä partnerových priateľov. So stratou vašej lásky teda často prichádza aj strata jeho najbližšieho okruhu (tu môžeme zaradiť aj rodinu).

Kým som bol(a) pred rozchodom?

Aby sme sa s pocitom straty vyrovnali, je potrebné si pripomenúť, že aj pred partnerom sme dokázali žiť kvalitný a plnohodnotný život plný radosti a nových zážitkov. Áno, strata bolí, ale bolesť nie je večná. Položte si napríklad tieto otázky:

  • Čo som mal(a) rád(a) predtým, než som partnera spoznal(a) a nakoniec som od toho upustil(a)?
  • S akými priateľmi by som teraz rád(a) trávil(a) viac času?
  • Pri ktorom filme by som si mohol/mohla poplakať? – tento bod nám môže pomôcť v precítení emócií.
  • Aké miesta som chcel(a) navštíviť, ale s partnerom som to nespravil(a)?

Tieto a iné otázky vám môžu pomôcť vrátiť sa späť k svojmu “minulému ja” a pomocou získaných skúseností sa posunúť o krok ďalej.

Snažte sa vyhnúť nostalgii

Nostalgia je zradná vec. Náš mozog totiž často prekrúca skutočnosť v snahe dopriať nám trochu toho endorfínu – a priznajme si, že po rozchode je ho treba veľa.

Bohužiaľ, nostalgické spomínanie na partnera (a to najmä čerstvo po rozchode) nás môže dostať do bodu, keď o našich rozhodnutiach a činoch pred a počas rozchodu pochybujeme. Následkom toho môže byť nerozvážny návrat späť do toxického vzťahu. Vážne váš bývalý partner za to stojí?

V prípade takýchto myšlienok je potrebné našu pozornosť sústrediť inam. Ideálnym riešením je napríklad nový koníček alebo šport. Pomôcť môžu aj prechádzky v prírode (ale pozor – rozhodne s kamarátmi! Prechádzky osamote môžu znovu viesť k zbytočnému premýšľaniu). Pomocníkom môže byť aj kniha, ktorú ste sa dlho zdráhali prečítať. Fantázii sa jednoducho medze nekladú!

Rozchod ako príležitosť

Na všetko možno nahliadať dvojím pohľadom. Je pohár z polovice prázdny, alebo z polovice plný?
Ak máme pozerať na rozchod ako na poloplný pohár (čo sa v tomto prípade viac než hodí), poďme si napríklad napísať, v čom nám náš partner nevyhovoval. Čo bol dôvod rozchodu? Aký by bol dlhodobý dôsledok toho, keby sme s partnerom zostávali? Čo všetko môžeme so statusom “single” zažiť?

Ak si všetky tieto a ďalšie odpovede na otázky, ktoré súvisia s vaším rozchodom, napíšete na papier a uchováte ho, nič tým nepokazíte. Po prvé, zbavíte sa prebytočných pocitov, a po druhé, môžete ho vytiahnuť, kedykoľvek vás prepadnú vyššie spomínané nostalgické spomienky.

Nie je rozchod ako rozchod

Je dôležité spomenúť, že nie každý rozchod musí končiť smutne a znechutenými pocitmi jedného partnera k druhému. Životné cesty sú nevyspytateľné, ale je vždy lepšie prežiť daný okamih, než sa upínať na to, čo bolo, alebo by mohlo byť.

Prežite si smútok. Prejdite vlastnou sebatransformáciou. Sústredte sa na seba a to dobré vám určite nakoniec príde do cesty. Napriek tomu, že cesta niekedy môže byť tŕnistá.

jak prezit rozchod
Zdroj: iDNES, Poosh