
Kórejská kuchyňa je plná kontrastov – pálivá aj osviežujúca, zdravá aj sýta, jednoduchá aj vizuálne pestrá. Zatiaľ čo thajské alebo vietnamské jedlá už v Česku dávno zdomácneli, poklady kórejských domácností na objavenie ešte len čakajú. Vyberte sa s nami za chuťami Kórejského polostrova už dnes a pochutnajte si na receptoch plných ryže, zeleniny a netradičných chutí.
Obsah
Aké je tradičné kórejské jedlo?
Kórejská kuchyňa je fascinujúcou zmesou výrazných chutí, farieb a stáročných tradícií. Na tanieri sa spája pikantné fermentované jedlo, čerstvá zelenina, ryža a kvalitné mäso, ktoré vytvára nezabudnuteľný gastronomický zážitok. Hoci je silne inšpirovaná čínskou a japonskou kuchyňou, zachováva si silnú národnú identitu. Medzi najznámejšie kórejské jedlá patrí bez pochýb kimchi, fermentovaná kapusta plná probiotík a charakteristickej pikantnosti, bibimbap, farebná misa ryže s mäsom, zeleninou a pikantnou pastou, a bulgogi, marinované hovädzie grilované na tenké plátky.
Kimbap alebo Kórejské sushi
Kimbap je kórejská odpoveď na sushi – rolka z ryže a morskej riasy plnená pestrou škálou ingrediencií. Je to veľmi obľúbené jedlo na pikniky, výlety, ale aj rýchly obed či desiatu. Základom je varená ryža ochutená sezamovým olejom a soľou, obalená v plátku morskej riasy gim. Vo vnútri nájdete farebnú kombináciu mrkvy, špenátu a uhorky, nakladanej reďkovky danmuji, vaječnú omeletu a často aj hovädzie mäso alebo marinované tofu. Kimbap sa podáva nakrájaný na kolieska a vyniká vyváženou chuťou. Jemná ryža a morská riasa, chrumkavá zelenina a sladkokyslá reďkovka tvoria ideálnu kombináciu aj pre odporcov tradičného sushi.
Ako pripraviť kimbap?
Ingrediencie (na cca 4 rolky)
- 4 pláty sušenej morskej riasy
- 2 hrnčeky uvarenej sushi ryže
- 1–2 lyžičky sezamového oleja
- štipka soli
- 2 vajcia
- 1 stredná mrkva
- 1/2 šalátovej uhorky
- 4 pásiky nakladanej reďkovky danmuji (žltá kórejská reďkovka)
- špenát (krátko povarený a ochutený sezamovým olejom a soľou)
- 4 plátky surimi tyčiniek, hovädzieho mäsa alebo tofu (voliteľné)
- pražené sezamové semienka (voliteľné)
Postup:
- Uvarenú ryžu nechajte mierne vychladnúť a potom ju premiešajte so sezamovým olejom a soľou. Mala by byť lepkavá, ale nie mokrá.
- Pustite sa do prípravy plniek. Mrkvu nakrájajte na tenké pásiky a krátko orestujte, aby zmäkla. Uhorku tiež nakrájajte na tenké prúžky a osoľte. Pripravené vajcia rozšľahajte so soľou a usmažte ako tenkú omeletu, ktorú potom nakrájate na pásiky. Špenát krátko sparte, prepláchnite studenou vodou a ochuťte sezamovým olejom a soľou.
- Na bambusovú podložku na sushi položte plátok riasy lesklou stranou nadol. Rovnomerne naň rozotrite tenkú vrstvu ryže, asi do 2/3 výšky plátu. Doprostred rozložte plnky: danmuji, omeletu, špenát, uhorku, mrkvu a prípadne mäso, tofu či surimi tyčinky nakrájané na prúžky.
- Pomocou bambusovej podložky pevne zarolujte kimbap. Začnite od bližšieho okraja a rolujte smerom k voľnému okraju riasy. Na konci okraj riasy jemne navlhčite vodou, aby sa prilepila a rolka držala tvar.
- Hotové rolky kimbapu môžete zľahka potrieť sezamovým olejom a posypať sezamom. Rolky potom ostrým nožom nakrájajte na plátky hrubé asi 1,5–2 cm. Podávajte samotné alebo s nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.
Bibimbap: Jedna miska, tisíc chutí
Bibimbap, alebo tiež pibimbap, je doslova esenciou kórejskej kuchyne. V preklade znamená „zmiešaná ryža“, ale pod týmto skromným názvom sa skrýva farebná symfónia chutí a textúr. Ide o misku horúcej ryže, na ktorú sa vrstvia rôzne druhy zeleniny – restovanej, blanšírovanej aj nakladanej – a marinované mäso, najčastejšie hovädzie. K tomuto jedlu neodmysliteľne patrí aj smažené vajce s tekutým žĺtkom a pikantná fermentovaná pasta gochujang. Bibimbap je jedlo, ktoré vás najprv očarí svojou krásou, ale vzápätí vás naučí, že práve v chaose miešania sa skrýva jeho pravá chuť.
Ako pripraviť pibimbap?
Ingrediencie (2 porcie)
- 200 g hovädzieho mäsa (napr. sviečková alebo roštenka), nakrájaného na tenké pásiky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 lyžička cukru
- 1 strúčik cesnaku, najemno nakrájaný
Na zeleninový základ:
- 1 hrnček uvarenej bielej ryže
- 1 mrkva, nakrájaná na prúžky
- ½ cukety, nakrájanej na prúžky
- 100 g špenátu, spareného
- 4–5 húb shiitake, nakrájaných na plátky
- nakladané mungo klíčky
- soľ
- olej na restovanie
- 2 vajcia
- 1 lyžička pasty gochujang (kórejská fermentovaná chilli pasta)
- 1 lyžička sezamových semienok
Postup:
- Hovädzie mäso nakrájané na tenké pásiky naložte do zmesi sójovej omáčky, sezamového oleja, cukru a cesnaku. Nechajte odležať aspoň 20 minút.
- Na panvici rozohrejte trochu oleja a zprudka orestujte marinované hovädzie mäso dohneda. Odložte bokom.
- Na tej istej panvici postupne orestujte zvlášť mrkvu, cuketu a huby. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Sparený špenát a mungo klíčky ochuťte sezamovým olejom a soľou. Na panvici usmažte dve volské oká. Bielky prepečte, žĺtky nechajte tekuté.
- Do misiek rozdeľte pripravenú horúcu ryžu a navrch naaranžujte jednotlivé zeleninové zložky, mäso a vajce, ktoré posypte sezamovými semienkami. Pastu gochujang podávajte zvlášť, aby si každý mohol dochutiť svoju porciu podľa vlastnej chuti. Pred konzumáciou bibimbap dôkladne premiešajte.
Tteokbokki: kórejské pikantné ryžové valčeky
Tteokbokki je jedno z najobľúbenejších kórejských pouličných jedál, ktoré si vás získa svojou pikantnou, sladko-ostrou chuťou a žuvacou textúrou. Základom sú hutné ryžové valčeky tteok, ktoré sa dusia v omáčke z chilli pasty gochujang, cukru, sójovej omáčky a cesnaku. Dochucuje sa jarnou cibuľkou a často aj rybími koláčikmi odeng, kapustou alebo vareným vajcom. Tteokbokki je jednoduché, sýte a návykovo chutné jedlo, ktoré poteší nielen milovníkov výrazných chutí, ale každého, kto sa nebojí pri jedle trochu zapotiť.
Ako pripraviť tteokbokki?
Ingrediencie (2 porcie)
- 300 g kórejských ryžových valčekov (tteok) – mrazené alebo čerstvé
- 500 ml vody (alebo vývaru z ančovičiek pre autentickejšiu chuť)
- 1 lyžica pasty gochujang (kórejská fermentovaná chilli pasta)
- 1 lyžička mletej papriky (ideálne kórejská gochugaru)
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku (najemno nasekané alebo pretlačené)
- 1 jarná cibuľka
- rybie koláčiky (odeng), varené vajce, sezam (voliteľné)
Postup:
- Ak použijete mrazené ryžové valčeky, nechajte ich aspoň 20 minút namočiť v studenej vode.
- Do stredne veľkého hrnca nalejte vodu a pridajte gochujang, cukor, sójovú omáčku, cesnak a mletú papriku. Všetko dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Pridajte ryžové valčeky a prípadne aj rybie koláčiky. Znížte plameň a nechajte zmes jemne prebublávať približne 10–15 minút. Občas premiešajte, aby sa valčeky neprichytili ku dnu.
- Keď omáčka zhustne a valčeky zmäknú, pridajte nasekanú jarnú cibuľku. Podávajte horúce, ideálne posypané sezamom a s polovicou vareného vajca.
Na záver
Tri recepty, tri spôsoby, ako spoznať kórejskú kuchyňu bez pasu a letenky. S niekoľkými základnými surovinami a trochou trpezlivosti zvládnete doma vykúzliť jedlá, ktoré sa bežne predávajú na rušných uliciach Soulu. Či už vás láka svieži kimbap, hrejivý bibimbap alebo pikantný tteokbokki, všetky majú jedno spoločné: keď ich raz ochutnáte, pri jednej porcii nezostanete.
Zdroje: Apetit Online, Beyond Kimchee, K-Town.cz, My Korean Kitchen, Prima Fresh, The Spruce Eats

Sára Aiblová je študentkou brnenskej právnickej fakulty. Okrem práva sa zaujíma o psychológiu, kultúru a cestovanie. Baví ju preskúmavať aktuálne témy zo sveta technológií či wellness a odovzdávať ich čitateľom.