Nikto nebude prekvapený, že v otázke zdravia je veľmi dôležitá výživa. Jej vyváženosť je rovnako dôležitá ako zloženie. A čo tak zaradiť do svojho jedálnička niečo netradičnejšie? Nie každý totiž pri varení používa fenikel. Táto zázračná rastlina však prináša množstvo benefitov pre vaše zdravie. Poďme si fenikel predstaviť a odovzdať si aj nejaký recept.
Obsah
Čo je to fenikel
Fenikel obyčajný (latinsky Foeniculum vulgare) je vysoká rastlina veľmi podobná kôpru. Rastie najmä v Stredomorí, okolo Čierneho mora a v Prednej Ázii. U nás sa pestuje hlavne na južnom Slovensku, kde mu prospieva slnko a teplo.
Rastlina má dužinatý koreň a žlté kvety, ktoré kvitnú v bohatých okolíkoch.
Túto rastlinu používali ako liečivú bylinu už staroveké národy a dodnes je veľmi obľúbená najmä vo Francúzsku a Taliansku.
Priaznivé účinky na tráviaci systém
Fenikel sa v tradičnej medicíne používa na zmiernenie rôznych negatívnych príznakov v našom tráviacom systéme. Má pozitívne účinky proti nadmernej plynatosti, nadúvaniu a bolestiam brucha.
Ďalšie účinky feniklu na náš organizmus
Fenikel je veľmi dobrou voľbou pre dojčiace ženy, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Konzumovať ho však môžete aj počas tehotenstva, pretože obsahuje veľa železa, čo je v tomto období pre ženu nevyhnutné, a navyše upokojuje bolesti brucha a plynatosť.
Posilňuje imunitný systém, správne dýchanie, celkové fungovanie dýchacieho systému, vykašliavanie a uvoľňovanie hlienov.
Hovorí sa tiež, že podporuje funkciu pečene a obličiek a má protirakovinové a dezinfekčné účinky.
Recept z čerstvého feniklu
Zapečený fenikel so zemiakmi
Suroviny:
- 2 väčšie bulvy feniklu
- 500 g zemiakov
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany (ideálne 33 % tuku)
- 100 g tvrdého syra (napr. parmezán alebo čedar), nastrúhaného
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
- Čerstvé bylinky (napr. tymian alebo rozmarín) – voliteľné
Postup:
- Fenikel očistite a odstráňte poškodené časti. Nakrájajte ho na plátky a zelenú vňať nechajte na ozdobu.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, prípadne použite mandolínu.
- Zapečiacu misu vymažte olivovým olejom a predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Do misy rovnomerne vrstvite zemiaky, potom vrstvu feniklu s cibuľou a cesnakom. Každú vrstvu osoľte a okoreňte.
- Prelejte zmes smotanou, aby sa dostala do všetkých vrstiev, a povrch posypte syrom.
- Pečte zakryté alobalom približne 40 minút, potom alobal odstráňte a pečte ďalších 20 minút nezakryté.
- Pred podávaním môžete dochutiť bylinkami a ozdobiť feniklovou vňaťou.
Recept zo semien feniklu
Gnocchi s feniklovým maslom
Suroviny:
- 500 g čerstvých gnocchi
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 1–2 lyžičky feniklových semien, ľahko podrvených
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- Soľ a čerstvo mleté korenie
- Parmezán alebo iný tvrdý syr na posypanie
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo bazalka) na ozdobu
Postup:
- Gnocchi uvarte v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
- Maslo s olivovým olejom rozohrejte na panvici na miernom ohni. Pridajte feniklové semienka a cesnak, opražte niekoľko minút a dávajte pozor, aby sa cesnak nespálil.
- Pridajte uvarené gnocchi a premiešajte. Opražte na panvici do zhnednutia.
- Dochucujte soľou, korením, prípadne čerstvými bylinkami a parmezánom.
Feniklový čaj
Suroviny:
- 2 čajové lyžičky podrvených semien feniklu
- 250 ml vriacej vody
Postup:
- Podrvené semienka zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10–15 minút, potom sceďte.
- Teplý odvar môžete vypiť, odporúčané množstvo sú 3 šálky denne.
Či už sa rozhodnete vyskúšať feniklový čaj, zapečený fenikel so zemiakmi alebo jemné gnocchi s feniklovým maslom, zaradením fenikla do svojho jedálnička urobíte krok smerom k zdraviu a zaujímavejšiemu vareniu.
Táto rastlina, ktorá nás obohatí nielen o nové chute, ale aj o významné zdravotné prínosy, dokáže príjemne spestriť váš každodenný jedálniček. Skúste dať feniklu šancu a objaviť jeho čaro – pre vaše zdravie aj chuťové poháriky.
Kamila Tomková je vášnivou čitateľkou kníh – najmä tých s fantasy tématikou, ale nepohrdne ani klasickou literatúrou. Vo svojom voľnom čase rada varí a skúša nové recepty, alebo trávi čas so svojimi najbližšími a priateľmi nad pohárom dobrej kávy či vína. Písanie ju sprevádza od základnej školy a snaží sa vo svojom koníčku stále zdokonaľovať.