Moderné drogy: Závislosť na priemyselne spracovaných potravinách

V dnešnej dobe, keď sú supermarkety plné farebných balení a lákavých reklám na rôzne potraviny, je stále ťažšie odolať priemyselne spracovaným potravinám. Tieto potraviny, často označované ako junk food, sú bohaté na cukry, soľ, tuky a pridané

5 potravín bohatých na zdravé tuky: Prečo sú dôležité

Vo svete posadnutom nedosiahnuteľnou dokonalosťou stále panuje strach z tukov. V snahe schudnúť ľudia často tuky obmedzujú, alebo sa im úplne vyhýbajú. Je tento spôsob myslenia správny a mali by sme sa týmito zaužívanými radami riadiť, alebo ide

Zdroje bielkovín: X tipov na jedlo s vysokým obsahom bielkovín

Bielkoviny sú jednou zo základných živín nevyhnutných pre správne fungovanie ľudského tela. Sú kľúčové pre stavbu svalovej hmoty, regeneráciu tkanív, tvorbu enzýmov a hormónov, a tiež podporujú imunitný systém. Zabezpečenie dostatočného príjmu bielkovín je preto nevyhnutné pre

Ayahuasca a jej účinky: Kontroverzný nápoj z Amazonského pralesa

Ayahuasca, mystický nápoj z hlbín amazonského pralesa, je v posledných rokoch predmetom rastúceho záujmu nielen medzi nadšencami alternatívnej medicíny, ale aj medzi vedcami a psychonautmi po celom svete. Tento nápoj, pripravovaný z liany a ďalších rastlín, je známy svojimi silnými psychoaktívnymi

Superpotravina zvaná klíčky: Mungo, pšeničné a sójové klíčky

Výraz superpotravina je predovšetkým v posledných rokoch nezriedka skloňovaný, najmä v súvislosti s najrôznejšími výživovými trendmi. Táto skupina potravín a doplnkov stravy, ak sú v prírodnej a nespracovanej forme, je skutočne skvelým zdrojom sily a energie, živín prospešných pre zdravie a správnu funkciu

Detoxikácia organizmu očisťuje telo od škodlivých látok. Ako to urobiť?

Ľudské telo neustále prechádza prirodzeným očistným procesom. V dôsledku bežnej stravy a životného štýlu však nestačí sám odbúrať všetky škodlivé látky, čo vedie k preťaženiu organizmu toxínmi. To môže mať za následok zlé trávenie, nadváhu, únavový syndróm, bolesti hlavy,

Alternatívne stravovanie: prehľad alternatívnych stravovacích smerníc

Väčšina alternatívnych diét sa od bežných diét líši vylúčením určitých druhov potravín, zvyčajne živočíšneho pôvodu. Rozdiely však môžu byť aj v spôsobe prípravy jedla, vo výbere potravín, v neobvyklom rozložení jedla počas dňa alebo v neobvyklých kombináciách potravín.

Ashwagandha (Ašvaganda): aké sú jej liečivé a vedľajšie účinky?

Rastlina, ktorá sa nazýva indický ženšen a zimná čerešňa, je jednou z najviac skúmaných rastlín v ajurvédskej medicíne. Ashwaganda zlepšuje pamäť a činnosť mozgu, zmierňuje stres, pomáha pri depresii a úzkosti. Zlepšuje spánok, znižuje zápaly v tele, zvyšuje silu a objem svalov,

Ohrievanie ryže: vedeli ste, že ryža môže byť pri ohrievaní jedovatá?

Varíte každý deň? Väčšina z nás na to nemá čas ani chuť. A plytvanie potravinami nie je trend, v ktorom by sme mali pokračovať. Prečo teda vyhadzovať potraviny, ktoré by sme mohli použiť na druhý deň, napríklad ryžu?

Intuitívne stravovanie: Prestaňte diétiť a vnímajte, čo jete

Dlhodobé držanie diét učí úplne ignorovať akékoľvek signály hladu, ktoré telo vysiela. Hlad je pritom prirodzená reakcia, biologická potreba, ktorú nie je správne zanedbávať. Hlad nie je váš nepriateľ, alebo niečo, čomu sa treba vyhnúť.